Gevoel versus Verstand
Er zijn al talloze liedjes over geschreven. En ik vermoed dat we dit allemaal wel eens om handen gehad hebben. Je gevoel zegt het ene en je verstand zegt het andere.
Dit komt op verschillende punten naar boven, ik zie het vaak in liefdesrelaties maar ook beroepsmatig. Eigenlijk zijn het keuzes waar we zelf niet zo goed uitkomen.
Het gevoel is een onbewuste actie die zich vormt uit emoties. Je gevoel zegt dat je iets moet doen maar ergens weet je wel dat het niet een heel handige keus zou zijn. Er zijn momenten waarbij je gevoel je een meer natuurlijk vertrouwen geeft en je meer empathisch reageert. Dit klinkt prima maar kan doorslaan naar naïviteit. Je raakt dan uit balans, door je verstand dezelfde waarde tegen zul je meer balans ervaren.
Beslis je meer met je verstand dan ben je meer rationeel. Je bent meer bezig met feiten en argumenten, je beslissingen lijken goed doordacht. Het kan zijn dat je hierdoor je gevoel wegduwt door het alleen op deze manier te benaderen en daardoor heel kritisch te zijn. Hierdoor kunnen ook denkfouten ontstaan, het star vasthouden aan een bepaald idee, perfectionisme en zelfs controledrang zijn dan zomaar reëel. Ook hier raak je uit balans, door gevoel dezelfde waarde te geven zul je meer balans ervaren.
Hoe breng je nu dan gevoel en verstand samen? Door te erkennen dat ze beiden nodig zijn om goede keuzes te maken. Het is niet zo zwart wit als je zou denken, het is niet het één of het ander. In het midden ligt het antwoord, je hoeft niet te kiezen tussen je gevoel en je verstand. Je hebt ze beiden, en niet voor niets! Door te leren hoe je ze kunt combineren kom je zomaar tot heel verrassende ontdekkingen en oplossingen, daar waar jij nog niet eerder aan gedacht hebt. Zie ze niet als vijanden maar als vrienden.
Wil jij weten hoe je dit het beste aan kunt pakken?
Laat mij je terugbellen, we gaan dan op zoek naar een passend coachingstraject.